Entisen Yrittäjän KOHTALO Suomessa v.2015 ! EX Yrittäjän "ELINKAUTINEN"

"JOKAMIEHEN OIKEUDET" UNESCON MAAILMAN PERINTÖLISTA

JOKAMIEHEN OIKEUDET SUOMESSA !

Suomalaisia ”JOKAMIEHEN” oikeuksia suunnitellaan (vai onko jo tehty?) nyt ehdotettavaksi Unescon Maailman Perintölistalle !

Unescon maailmanperintöluetteloon ehdotettavia kohteita haetaan nyt Suomessa.

Olen koko ikäni liikkunut paljon luonnossa ja metsissä ja se on kyllä jokaisen ihmisen ”Metsäläiskansan” perusoikeus Suomessa ollut iät ja ajat.

Tämä oikeus on  todella mieltä rauhoittavaa (mene metsään) ja siihen kun lisätään vielä oikeus marjastaa, sienestää yms. ja käyttää luonnonantimia muutenkin hyväkseen tietyin ja ymmärrettävin rajoituksin.

On kuitenkin yhä enenevässä määrin ruvennut omassa elinpiirissäni esiintymään sellaisia rajoituksia joita en ymmärrä, enkä ymmärrä noiden ns ”Rajoitusten” taustoja.  (ja käsittääkseni tämä ns trendi on yleistymään päin koko Suomessa)

Näihin kuuluu mielestäni ja täysin vastoin noita ”JOKAMIEHEN OIKEUKSIA” nämä jatkuvasti lisääntyvät ja yleistyvät metsäautoteiden rajoitukset Puomein ja kyltein jotka kieltää ajamisen näillä joidenkin ns. ”Yksityisteillä” joihin useiden rakentamiseen on kuitenkin käytetty meidän tavallisten kansalaisten ja veronmaksajien varoja ja riippumatta siitä onko näin vai ei, niin en ymmärrä sitä että miksi näin yhä enenevässä määrin nykyisin tehdään ?

Puomeja on ruvennut ilmestymään omassa elinympäristössäni aina vain yhä lisää ja lisää.. ”MIKSI” kysyn minä ?

Mielestäni tämä on vastoin noita ns ”JOKAMIEHEN” Oikeuksia !

Maanomistajat siis rajoittavat Jokamiehen oikeuksia juuri näillä ”PUOMEILLA” ja ajokielto (Yksityisalue) kylteillä.

Herääkin kysymys että minne kohta menet metsään ?

Ja jos Maanomistajilla on joitain "SYITÄ" olemassa tuohon metsäautotien käyttöön liittyen niin sen käytön valvontaan on nyky-yhteiskunnassa olemassa paljon halvempia ratkaisuja kuin nuo puomit... on olemassa ns. "RIISTAKAMEROITA" joiden avulla jokainen tien omistaja voi seurata teillään liikkuvia ihmisiä/autoja Reaaliajassa ja jotka myös tallentavat kaikki liikkeet kameran muistikortille josta niitä voi jälkikäteen tarkastella, siis noille puomeille en keksi mitään syytä enkä tarkoitusta.

Ihmiset asuvat yhä enenevässä määrin kaupungeissa ja asutuskeskuksissa, toki metsiä on niidenkin lähettyvillä, mutta jos aiot marjaan, sieneen tai nauttimaan muuten rauhallisesta maalaismaisemasta ”METSÄSTÄ” niin minne kohta menet kun kaikki ns. metsäautotiet on suljettu puomein ja yksityisalue kyltein !?

Yleisten teiden varsille ei juurikaan voi pysäköidä… ei ainakaan sinne ja siihen kohtaan johon haluaisi, mutta juuri nuo metsäautotiet ovat sen mahdollisuuden tarjonneet, auton voi siellä pysäköidä melkein mihin vain tarvitsee ja haluaa kunhan tekee sen niin ettei estä muiden  tien käyttäjien  liikkumista.

Toinen ja ei vähäisin asia on se, ettei me vanhemmat ihmiset enää jaksa eikä erilaisten ”NIVELTEN” remppojen takia pystytä enää liikkumaan kilometrikaupalla metsiin kuten ennen nuorempana ja ne marjat ja sienet ovat valitettavasti usein juuri noiden ajokieltoon ja rajoituksin asetettujen metsäautoteiden päässä ja varsilla… miksi tätä oikeutta siis rajoitetaan.. siis maan ja metsänomistajat rajoittavat nykyisin hyvin usein jopa lukituilla ”PUOMEILLA” varsin tehokkaasti näitä paljon kehuttuja ja puhuttuja SUOMEN JOKAMIEHEN OIKEUKSA !

Niitä on päivä päivältä meillä entistä vähemmän ja Unescon ei pidä hyväksyä tällaista asiaa ”MAAILMAN” perintölistalleen niin kauan kuin tällainen ”RAJOITUSMAHDOLLISUUS” meidän maaomistajilla on olemassa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Usein miten nuo puomit, ainakin täällä päin ovat mökkiläisten vaatimia, koska asiattomat liikkujat käyvät tyhjentämässä mökkejä. Autolla ajo toisten mailla ei ole jokamiehenoikeus.

Yksityisten metsäautoteiden rakentamisen valtion avustus ei tee niistä jokamiehen autoteitä. Osakaskuntien (ent. tiekunta) kunnan tai valtion tietä ylläpitävää apua nauttivat tiet ovat vapaammin kaikkien käytettävissä, eikä niitä noin vain voi puomittaa.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Yksi hyvä kikka puomeja vastaan on kompaktin polkupyörän pitäminen autossa ja matkan jatkaminen sillä metsätietä pitkin. Näkee luontoakin ihan eri tavalla.
Ikäviähän nuo puomit ovat, mutta meillä on paljon väkeä, joka käyttää suomalaisten ikiaikaisia nautintaoikeuksia väärin ja ymmärrän maanomistajien tai alueen asukkaiden hermostumisen täysin. Tämmöiseksi tämä Suomi on vain mennyt. Riitely ja eriarvoisuus kasvaa eikä tulevaisuus näytä hyvältä oikein missään suhteessa. Suomi on mennyt huonoon suuntaan jo melkein 30 vuotta yhtä soittoa ja eräänä osoituksena tästä ovat juurikin puomit ja asuinalueiden ympärille kohoavat muurit. Kauaksi on tultu niistä ajoista, jolloin talojen ulko-ovien lukkoina olivat pönkäksi jätetyt harjanvarret.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

ja jokamiehenoikeuksien maailmanlaajuinen mainostaminen tuo varmasti lisää kävijöitä,joille suomalaiset ikiaikaiset tavat ja metsässä liikkumisen kulttuuri eivät ole tuttuja.

Käyttäjän ReijoHelli kuva
Reijo Helli

Hyvä huomio... ja hyvä esimerkki näistä mainitsemistasi asioista löytyy hyvin läheltä... eteläisessä naapurissamme on juuri tuon suuntainen käytäntö ja liikkuminen estetty ja kielletty lähes kaikkialla ns. yksityisalueilla (olen asustellut siinä suunnassa useita vuosia) ja sama suuntaus näyttää saavan yhä enemmän jalansijaa meidän yhteiskunnassamme... asutaan kohta siis "Muurien" takana !
Mutta noista metsäautoteiden käytöstä vielä sen verran ettei meikäläinen enää pysty noiden nivelrikkojen ja remppojen takia ajamaan edes polkupyörällä, mutta joten kuten vielä pääsee jonkun kilometrin könkkäämään metsään kun vain ei ole noita esteitä tien suissa.... :-)

Käyttäjän ReijoHelli kuva
Reijo Helli

"Jounille" siis Halosen Jounille :-)
Kysymyshän ei ollutkaan ns. "YKSITYISTEISTÄ" vaan Yksityisistä "METSÄAUTOTEISTÄ" jotka ovat kokonaan kaksi eri asiaa ja joita ei pidä sotkea ollenkaan tuohon kirjoitukseeni.... ja kysymys siis edelleen kuuluu noihin yksityisten metsäautoteiden ajokielloille ja puomittajille, että miksi ne pitää puomittaa !?
Ja jos haluaa seurata noiden teidensä käyttöä niin siihenhän on olemassa paljon puomeja halvemmat keinot, kuten tuolla kirjoituksessani jo totesin... "RIISTAKAMERAT"
Mutta mikä on se syy noihin puomeihin noilla metsäautoteillä ?
"Kateusko ? että et pääse minun metsääni sieneen, marjaan tms. !? niinkö ? muita perusteluja en keksi... ja jos joku jotain vahinkoa alueella aiheuttaa niin jo edellä tuli mainittua se, että nuohan löytyy nykytekniikan avulla hyvin helposti ja nopeasti.. laittaa vain sen kameran siihen puomin tilalle !

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kuten jo kirjoitin, niin täällä päin yleensä yhteisen tien alkupäähän puomin asennuttavat rantamökkiläiset yhteistuumin muiden tiehen osallisten kanssa mökkivorojen takia. En ole nähnyt ihan pelkällä metsäautotiellä puomeja, silä ne hankaloittavat metsähommia. Myös silloin saattaa ilmestyä puomi, jos joku keksii perustaa yksityisen kaatopaikan toisen maalle.

Käyttäjän ReijoHelli kuva
Reijo Helli

Lue edellinen viestini... Riistakameroista...... niitä saa nykyisin sata kertaa halvemmalla kuin noita puomeja ja niitä on monenlaisia... on ns. lähettäviä ja tallentavia malleja ja nuo lähettävät kamerat lähettää siis tietoa "Realiajassa" kännykkääsi kun jotain liikettä sen havaintoalueella tapahtuu ... ja tallenteista saa jälkikäteen kaikki tuholaiset kiinni jos on tarvetta !
Ei ole yhtäkään hyvää syytä laitella noita puomeja yhdenkään metsäautotien päähän... tai on yksi se vanha Suomalainen "KATEUS" ja rajoitus esim. marjastuksen, sienestyksen yms. suhteen !

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Maanomistajat siis rajoittavat Jokamiehen oikeuksia juuri näillä ”PUOMEILLA” ja ajokielto (Yksityisalue) kylteillä."

Jokamiehenoikeudet ei tunne autoilua niin että jos haluat niin voit tepastella tai jopa selkähevosella mennä siitä puomin vierestä. Ei läheskään kaikki metsäautoille sopivat tiet ole yhteiskunnan varoin rakennettuja vaikka se siltä saattaa tuntua.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005849699.html

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

#6, Martikainen

Viittaat mielipidekirjoitukseen, jossa jokamiehenoikeudet tulisi rajata vain suomalaisille. Suomessa jokamiehenoikeuksia ei ole kirjattu lakiin, nyt ehkä RL 28:14 §:ää lukuunottamatta. Ruotsissa ne ovat perustuslaissa (RF 1994), Norjassa vuoden 1957 ”friluftslovenissa”.

Jos ne nyt Suomessa rajattaisiin vain suomalaisille, miten tuo rajaus mahtaisi onnistua?

Olet muuten oikeassa siinä, että autoilua nuo oikeudet eivät Suomessakaan koske, oltiinpa sitten vaikka kuinka kaukana kotirauhan piiristä tahansa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Yksityisalue-kyltit ovat merkityksettömiä, jos ei kyse ole välittömästi asunnon tai mökin piha-alueesta. Eli ei niistä tarvitse välittää, jos ovat selvässä metsässä.

Toimituksen poiminnat