Entisen Yrittäjän KOHTALO Suomessa v.2015 ! EX Yrittäjän "ELINKAUTINEN"

Säästötalkoot julkisissa tiloissa

                                         E N E R G I A N  S Ä Ä S T Ö  T A L K O O T

Puhutaan paljon yleisellä tasolle energiansäästöstä  joilla katsotaan olevan ja joka tietysti onkin huomattava ympäristöön vaikuttava tekijä.

On valitettavaa että hyvin usein noissa puheissa keskitytään yksityisen ihmisen Energian kulutukseen ja vedotaan tavallista kuluttajaa säästämään omaa energian käyttöään.

En ole huomannut yhdessäkään puheessa sellaisia asioita joissa puhuttaisiin sellaisista Energiansäästö mahdollisuuksista joihin Yhteiskunta/Kunnat voisivat osallistua ja joilla olisi todella jotain ja jopa merkittävää vaikutusta Energian kulutuksen vähentämiseksi.

Kerron tästä vain yhden esimerkin:

Käyn viikottain 2-3 kertaa uimassa Uimahallissa ja olen pohtinut aina siellä käydessäni, että miksi siellä palaa kaikki valot keskellä kirkasta päivää…. hallissa on suuret etelän suunnalle (ja muuallekin) olevat suuret lähes koko seinän kokoiset ikkunat ja valoa on aamusta iltaan niin paljon ettei noilla sadoilla ja taas sadoilla suuritehoisilla valaisimilla ole mitään merkitystä valon kannalta johon ne on tarkoitettu.

Kysymys kuuluukin, että miksi noita valoja siellä poltetaan keskellä kirkasta päivää aamusta iltaan..

Ei ole mitään järkevää syytä tai selitystä tuohon olemassa !

Olen toiminut ja tehnyt vuosia töitä sähköasennuksiin liittyen ja tiedän sen, että tälläisissä yleisissä tiloissa ja myös yrityksissä Huoltoasemat/Ravintolat esim. ABC on kiinnittänyt huomioni kun käyn usein siellä syömässä niin kaikki sadat valaisimet ”Loistaa” keskellä kirkasta päivää vaikka ilman noita valoja siellä olisi ihan yhtä valoisaa ja valot voitaisiin sammuttaa ja pistää sammumaan valon todellisen tarpeen mukaan.. siis syttymään jos valoa oikeasti tarvitaan ja sammumaan silloin kun sitä ei tarvita.

Tämä ongelma saataisiin ratkaistua ihan pienellä suunnittelulla ja työllä ja saataisiin valtavat säästöt juuri Sähkön.. siis energian kulutuksen osalta ja nuo säästöt ja tekniikka on ollut olemassa jo vuosikymmenet.

Miksi sitä ei käytetä !?

Nuo säästöt olisi saatu jo suunnittelu ja rakennusvaiheessa tehtyä… miksi Insinöörimme ei ole tätä ottanut huomioon noiden tilojen valaistusta suunnitellessaan ja samalla trendillä edelleen rakennetaan ja suunnitellaan näiden tilojen valaistusta.

Tuohon ongelmaan on olemassa todella yksinkertainen ja erittäin halpa ratkaisu ja sen nimi on ”HÄMÄRÄKYTKIN” joka maksaa muutaman kympin… siis muutaman kympin !!!

Tätä taustaa vasten en ymmärrä sitä että kaikissa noissa tuhansissa ja kymmenissä tuhansissa kohteissa valot palaa pitkin päivää aamusta iltaan vaikka tuota ”Valoa” tulee ikkunoista niin paljon, että esimerkiksi tuossa esimerkkini uimahallissa on paljon valoisampaa koko ajan pelkällä luonnon valolla kuin keinotekoisella valaistuksella, mutta siitä huolimatta erittäin suuritehoiset sadat ja sadat valaisimet palaa kaiket päivät siellä ihan turhan panttina.

Yksinkertaistan tämän asian ja esimerkin seuraavasti… nykyiset systeemit toimivat siten, että Kytkinkello sytyttää aamulla ja sammuttaa illalla nuo valot ennalta säädettynä aikana ja valot siis palavat aamusta iltaan riippumatta siitä miten valoisaa tuolla ulkona ja noissa tiloissa on….

Miksi ei näissä julkisissa tiloissa käytetä tuota vanhaa systeemiä jota on käytetty vuosikymmenet yksityisellä puolella valojen sytyttämiseen ja sammuttamiseen.. siis siten että Kytkinkello sytyttää valot aamulla haluttuna aikana ja tuo muutaman kympin maksava valokenno/”Hämäräkytkin” sammuttaa valot heti kun valon määrä on halutulla tasolla ja samoin iltapäivälla/illalla se sytyttää ne jälleen tarpeen mukaan ja kytkinkello sammuttaa ne sitten haluttuna aikana kokonaan yöksi.

Sellaisissa tiloissa esim. sauna/pesu/pukuhuonetilat valaistus hoidetaan tietysti erikseen kytkinkelloilla joka sytyttää ja sammuttaa ne kuten tähänkin saakka.

Kysynkin nyt viisaalta Insinöörikunnaltamme, että miksi tämä asia on näin ”retuperällä”… miksi näitä säästöjä ei tehdä siellä jossa niillä on todella suuri ja energian kulutuksen/ympäristön kannalta Valtakunnallisestikin merkittävä kokonaisvaikutus !?

Miksi tähän asiaan ei ole kiinnitetty huomiota jo suunnitteluvaiheessa ja miksi edelleen nuo sadat ja tuhannet suuritehoiset valaisimet palavat kaikissa julkisissa tiloissa ihan turhaan aamusta iltaan ja miksi asiaan ei puututa nyt, eikä ole puututtu koko tämän ”Energian” säästö puheiden ja yksityiseen kulutukseen vetoavien säästö ohjelmien aikana,  jokainen voi kuvitella ja nähdä tämän asian noissa tiloissa vieraillessaan, miten nuo valot palavat keskellä kirkasta päivää aamusta iltaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat